24 Tem 2009

ŞARAPLI BONFİLE

Geçen hafta sonu Tazim’le ailelerimizi sonunda evimize davet edebildik. O kadar uzun zamandır bekliyorlardı ki! Biraz Tazi’min işi biraz da tembelliğimiz nedeniyle özel bir davette evimizde ağırlayamamıştık bir türlü. Sonunda oldu :)

E gelenler bu kadar mühim kişiler olunca (itiraf ediyorum en mühim olanları iki anne)
mönüyü hazırlamak da bir o kadar zor oluyor. Ne pişirsem, ne yapsam da herkes memnun kalsa, annemler kusur bulamasa “Aferin kızıma” dese diye diye koca bir haftayı geçirmiş klasik bir mönüyü kafamda planlamışken Selma Hanım hızır gibi yetişti. Ve özel misafirleri gelince kullandığı güzel bir mönüyü benimle paylaştı. Şaraplı Bonfile de bu mönünün ana yemeği oldu. Zevkle ve heyecanla yaptım. Çok da lezzetli oldu. Ama günün heyecan ve telaşıyla fotoğrafını çekmeyi unuttum :(

Yine de yazmaya karar verdim. İlk fırsatta bu muhteşem lezzeti yeniden yaptığımda bu kez fotoğrafını da çekip ekleyeceğim.

Malzemeler:

Kişi başı iki dilim olacak kadar bonfile yada antrikot
2 orta boy kırmızı soğan (Et miktarı 12 dilim üzeriyse 3 de olabilir)
2 kadeh kırmızı şarap
2 çay bardağı su
3-4 adet küp şeker
Defne yaprağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tahta kaşığı zeytin yağı
10 adet çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin
Arzu edilirse mantar ve buna bağlı olarak yarım limon suyu
Tuz, baharat

Pişirme Süresi: Ortalama 2 saat

Yapılışı:

Etlerimiz genişçe bir teflon tencerede tereyağı eşliğinde önlü arkalı 2-3 dakika kadar çevirelim. Kırmızı kanlı görüntüsü gidip kahverengi olsun.

Kırmızı soğanları gelişi güzel iri halkalar halinde doğrayalım. Zeytinyağı ve küp şekerlerle birlikte genişçe bir tencerede karamelize edelim. Önlü arkalı çevirip kahverengileştirdiğimiz etleri bu tencereye alıp soğanlarla harmanlayalım. Defne yapraklarını ve 1 çay bardağı suyu ilave edip en kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çektirelim. Suyunu çekince 1 kadeh şarabı ilave edip aynı işlemi tekrarlayalım. Şarabı çektiğinde diğer kadeh şarabı da ilave edelim ve yine çektirelim. Arada karıştıralım. Bu şarabı da çektiğinde son 1 çay bardağı suyu da ilave edelim. Bu kez tencerenin kapağını açık bırakalım ki alkolün kokusu çıksın. Suyu çekmeye başladığında çekirdekleri çıkarılıp dilimlenmiş zeytinleri tencereye ekleyelim. Arzu edilirse dilimlenip yarım limon suyu ile birlikte haşlanmış mantarlar da ilave edilir.

Ve son pişme süresi için kendi haline bırakılır.

Suyunu tamamen çektiğinde ocağın altı kapatılıp defne yaprakları çıkarılır ve lokum kıvamındaki etimiz afiyetle yenir ;)

Sevgiyle,
Bettra...

2 yorum:

  1. yaaa agzım sulandı en kısa zamanda hemen yapıcam..ellerine saglık...bizlerle de paylastıgın icin ayrıca tesekkurler:))

    YanıtlaSil
  2. Afiyet bal şeker olsun :)

    YanıtlaSil