8 Ağu 2009

PEYNİRLİ POĞÇA
Hani şu annemlerin ve kayınvaldemlerin yemeğe geldikleri büyük gün vardı ya..
Minik peynirli dere otlu poğçalar da yapmıştım o akşam, çeşit olsun diye.
Ben tam iş üzerinde poğçalarımı yaparken Tazi koşturmak suretiyle mutfağa gelmiş heyecanla "hangi tarif bu" diye sormuştu.
Zeliş teyzenin poğçaları olduğunu duyunca burun kıvırmıştı hemen Aysun teyzeninkini daha çok beğendiği için. Neyse işte, tamam canım ondan da yaparım birara diye söz vermiştim.
Kısmet buguneymiş.
İşte sevgili Aysun teyzenin peynirli ve kuş başı etli poğçası. Şiddetle tavsiye ediyorum :)

Sevgiyle,
Bettra...

Hamuru İçin Malzemeler:
3/5 su bardağı un (duruma göre ilave edilebilir)
1 paket Dr. Oetker kuru maya
1 yumurta
2 çay bardağı ılık süt
1/2 paket Sana Ekmek Üstü (Oda sıcaklığında)
Tuz
Susam ve çörek otu

İçi İçin Malzemeler:
Peynir
Maydanoz
Dere otu (isteğe göre)
Kuş başı doğranmış et
1 orta boy soğan
Kekik, tuz

Önce unu, kuyu mayayı ve tuzu elimizle karıştırıyoruz. Ortasını açıp yağı, ılık sütü ve yumurtanın beyazını koyuyoruz ve başlıyoruz hamurumuzu yoğurmaya. Baktınız un yetmedi yumuşak güzel bir hamur elde edene kadar az az un ilave ederek yoğurmaya devam ediyoruz. Sonra hamurumuzun üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz.

Bu sırada boş durmuyoruz tabi :)

Önce küçük küçük doğradığımız soğanlarımızı bir tavada yağda pembeleştiriyoruz. Kuş başı doğradığımız az miktardaki etimizi ilave edip etler suyunu çekene kadar kavuruyoruz. İndirmeye yakın tuz ve kekik ilave ediyoruz.

Diğer tarafta ince kıyılmış dereotu ve maydanozlarımızla peynirimizi karıştırıyoruz.

1 saat kadar mayalanan hamuruzdan 2 iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyor ve avucumuzda açıyoruz. Malzemelerimizden koyup hamuru kapatıyoruz. Kapattığımız yer altta kalacak şekilde avucumuzda yuvarlayarak tepsiye diziyoruz.

Yumurtanın sarısını poğçaların üzerine sürüp susam ve çörek otu ile süslüyoruz.

Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Ve akşam saatleri olmamasına dikkat ederek afiyetle "mımmmm" sesleri eşliğinde götürüyoruz ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder